Mårtenspriset utdelas i samarbete med Stiftelsen Sveriges Bästa Bord och tilldelas ett näringsställe, restaurang eller konditori, som utmärkt sig speciellt. From 2015 döptes priset om till Årets Krog i Skåneland tillika Mårtenspriset. Priset finansieras med 10 000 SEK av (och delas from 2015 ut i samarbete med) Sparbankstiftelsen Färs & Frosta. Priset har tilldelats:

2016

Titti Qvarnström, Bloom in the Park, Malmö

"Titti Qvarnström är den första kvinnliga köksmästaren i Norden som mycket välförtjänt har fått en stjärna i Guide Michelin. Bloom in the Park är ett föredömligt fönster ut mot hela världen som visar upp den skåneländska gastronomin när den är som bäst, i samklang med Moder Natur."

2015

Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbaden (även Årets kock i Skåneland)

En sann mathantverkare med såväl konstnärliga som högt drivna tekniska färdigheter, som utvecklar skånsk matlagning mot moderna välsmakande rätter med rötter i vår matkultur

2014

Marie Skogström, Mat och Vin, Slottsparken Malmö

för ett ytterst professionellt, långsiktigt och ambititöst konditoriarbete som hjälpt till att sätta fokus på Skånelandens gastronomiska profil

2013

Dennis Säwström, l'Ecurie på Lynga gård i Heberg

för sin ambition att ständigt utvecklas som kock och alltid landa i mat med höga klassiska smaker.

2012

Daniel Berlin, Skåne Tranås

tillhör toppen av den unga kockvåg som nu rullar över landet. Kreativ och trogen säsongens råvara presenterar han sin mat för bygdens folk och till resande i sin gastronomiska oas fjärran storstadens givna publik. En modig bragd!

2011

Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg, Marcus Nemrin,

här möts kulinarisk kreativitet och passion till en fantastisk helhetsupplevelse.

2010

Vitemölla Badhotell AB, Rolf Lundahl, Kivik,
för en utomordentlig måltidsmiljö - en helhet och renhet, som är beundransvärd.

2009

Fabror Elofs Skafferi, Billeberga, Eva-Kari & Jonas Ristarp,
för en bykrog med närodlade råvaror till fantastiska rätter med smak av Skåne, Toscana och Provence.

2008

Kock Kalle Bengtsson, Gastro, Helsingborg,
för kokkonst av högsta klass och framgångsrik pedagogiska gärning.

2007

Heagårds Skafferi, Marie Torstensson, Halmstad,
från stall till silverkrog på fem år med tonvikt på smak, miljö och atmosfär.

2006

Mötesplats Österlen, Anders Vendel, Löderup,
för gastronomi av högsta klass, hög kreativitet i kombination med lokalt producerade färska råvaror av yppersta kvalitet.

2005

Salt & Brygga, Björn Stenbeck, Malmö,
för delikata och ekologiskt producerade måltider av högsta klass med råvarornas rena och naturliga smaker.