Detta stipendium à 10 000 kr utdelas årligen av Hushållningssällskapet Malmöhus och Skåneländska Gastronomiska Akademien till någon som har gjort väsentliga insatser för skånsk matkultur.
Stipendiet har tilldelats:
2011
Hallongården, Kerstin och Johan Biersjö, Trelleborg,
för en fantastisk mångfald och upplevelse kring hallon.
2010
Karlfälts gård, Erik OR Bengtsson, Ystad,
för pionjärarbete med grisavel av Hampshirerasen och produktion av kött med utmärkt kvalitet.
2009
Orelunds fruktodling och gårdsbutik, Britt & John Orelind, Rörum,
för framgångsrik fruktodling och inspirerande gårdsbutik.
2008
Skånska vilt Sjunkaröds, Pär-Ola Andersson, Vinslöv,
för högklassig produktion av viltkött, samt stor idérikedom för utveckling av verksamheten.
2007
Nedraby Spettkaksbageri, Brita Andersson, Tomelilla,
för en enastående insats att befrämja den traditionella skånska spettkaksbakningen.
2006
Bangs Fjäderfäslakteri AB, Jan & Anita Bang, Arlöv,
för salmonellafria ankor av högsta gastronomiska klass.
2005
Marianne's Farm AB, Marianne Härning Nilsson, Strövelstorp,
för framtagande av en för Sverige helt ny produkt, nämligen baby morötter, med användande av en högkvalitativ och noga kontrollerad produktionsteknik.
2004
Magnihills grönsaker, Wiveca P Almgren, Mörarp,
för högkvalitativ och noga kontrollerad grönsaksodling.
2003
Kock Robert Nilsson, Torekov,
för talangfullt engagemang för skånsk gastronomi, nationellt och internationellt.
2002
Krögare och kock Stefan Holmström, Simlångsdalen,
för framgångsrika arbeten med "Skåne Kulinar" ("skånska kocklandslaget") och "Sveriges bästa bord".
2001
Professor emeritus Nils-Arvid Bringéus, Lund,
för att med pionjäranda ha grundlagt den etnologiska matforskningen och skapat den vetenskapliga grunden för vår kunskap om skånsk matkultur.