Detta stipendium à 10 000 kr utdelas årligen av Hushållningssällskapet Malmöhus och Skåneländska Gastronomiska Akademien till någon som har gjort väsentliga insatser för skånsk matkultur.

Stipendiet har tilldelats:

2011

Hallongården, Kerstin och Johan Biersjö, Trelleborg,

för en fantastisk mångfald och upplevelse kring hallon.

2010

Karlfälts gård, Erik OR Bengtsson, Ystad,
för pionjärarbete med grisavel av Hampshirerasen och produktion av kött med utmärkt kvalitet.

2009

Orelunds fruktodling och gårdsbutik, Britt & John Orelind, Rörum,
för framgångsrik fruktodling och inspirerande gårdsbutik.

2008

Skånska vilt Sjunkaröds, Pär-Ola Andersson, Vinslöv,
för högklassig produktion av viltkött, samt stor idérikedom för utveckling av verksamheten.

2007

Nedraby Spettkaksbageri, Brita Andersson, Tomelilla,
för en enastående insats att befrämja den traditionella skånska spettkaksbakningen.

2006

Bangs Fjäderfäslakteri AB, Jan & Anita Bang, Arlöv,
för salmonellafria ankor av högsta gastronomiska klass.

2005

Marianne's Farm AB, Marianne Härning Nilsson, Strövelstorp,
för framtagande av en för Sverige helt ny produkt, nämligen baby morötter, med användande av en högkvalitativ och noga kontrollerad produktionsteknik.

2004

Magnihills grönsaker, Wiveca P Almgren, Mörarp,
för högkvalitativ och noga kontrollerad grönsaksodling.

2003

Kock Robert Nilsson, Torekov,
för talangfullt engagemang för skånsk gastronomi, nationellt och internationellt.

2002

Krögare och kock Stefan Holmström, Simlångsdalen,
för framgångsrika arbeten med "Skåne Kulinar" ("skånska kocklandslaget") och "Sveriges bästa bord".

2001

Professor emeritus Nils-Arvid Bringéus, Lund,
för att med pionjäranda ha grundlagt den etnologiska matforskningen och skapat den vetenskapliga grunden för vår kunskap om skånsk matkultur.