I N B J U D A N
Skåneländska Gastronomiska Akademiens Årsfest på Grand Hotel i Lund.

Fredagen den 7 maj 2004
Klockan 17.00

Anmälan bör vara oss tillhanda före den 1 maj 2004.
Deltagarantalet är begränsat. Glöm ej att tydligt ange namn,
adress & telefonnummer på alla anmälda!
Anmälan är ej definitiv förrän vi har mottagit deltagaravgiften.
Vid överteckning gäller turordning.
Bekräftelse på mottagen deltagaravgift skickas ej ut.
Vid eventuell överteckning hör vi av oss.
Adress:
Skåneländska Gastronomiska Akademien,
Box 1021, 212 10
Malmö
tel: 040-49 05 35, fax: 040-49 66 45
till kassören Claes Woelfer:
tel: 040-15 11 51, fax: 040-51 05 31
 
Program i Piratensalen Stipendium för kompetentensutveckling:
  • 22 000 kr till Johan Malmborg, Staffanstorp, för
    utlandsstudier inom choklad och gastronomi,

  • 25 000 kr till Jan Magnus Jeppsson, Löberöd, för
    utlandsstudier i Oslo och Frankrike inom gastronomin,

  • 16 000 kr till Birgit Josefson, Höör, för deltagande
    i internationell kongress inom dietetik i Chicago,

  • 20 000 kr till Birgitta Folkesson, Hörby, för utbildning
    i vinkunskap i Frankrike,

  • 9 000 kr till Anna Ramsby, Eslöv, för utbildning i
    företagsekonomi,

  • 7 500 kr till Jan-Erik Andersson, Lund, för utbildningskursen
    ”Maten i förskolan”.


19.00
Tacktal av diplommottagare

19.05
Presentation av Vänföreningen av ordförande Marie
Pieplow, Malmö, samt utdelning av Vänföreningens
stipendium à 10 000 kr till ENTEK MAT,
Helsingborg, Eva Andersson och Britt Nicander:"för
kreativ utveckling av måltider i stor skala med mat
glädje, kunskap och respekt"

19.15 Högtidstal av universitetslektor, vice president i Det
Danske Gastronomiska Akademie Jan Krag Jacobsen:
“Konsten och estetiken i gastronomin”.

19.45 Presentation av menyn av köksmästare Mats Petersson

Program i Stora salen, ca 20.00
Meny:
Färsk sparris serverad som ragu , marinerad och friterad
2002 La Demoiselle de Brizay, Cave du Haut Poitou – Loire
Kokt Erikstorps lamm i mild dillsås med primörer
1999 Robert Skalli Chardonnay Roussillon
Stekt rygg och stek av Erikstorpslamm
med bönragu och lavendelsky
2001 Château Tour Prignac Médoc
Ostar
Grythyttan bleu, Guldpräst, Linus Lågpastöriserad
grönmögelost från Jerseykor, (Förmodligen Sveriges
starkaste prästost med 24 månaders lagring)
Krämig stark rödkittost på getostmjölk
Tahitivanilj pannacotta med rabarberglass, jordgubboch
rabarbersallad, därefter Pur caraibe chokladmousse,
serverad med kryddinkokta apelsinfiléer
KWW Red Muscadelle Western Cape – Sydafrika
Kaffe
Festsupé
Festsupé komponerad och tillagad av
Grand Hotels köksmästare Mats Petersson.
Under kaffet
Eventuella tal, samt underhållning av välkänd och
uppskattad gastronom, skådespelare och TV-personlighet.

Klädsel: Smoking eller mörk kostym.
Pris: 800 kr
17.00 Provsmakning av diplommottagares produkter och
välkomstdrink
18.00 Välkomsthälsning av praeses
18.05 Presentation av årets begivenheter av sekreteraren
18.15 Installation av ny hedersledamot, kock Stefan
Holmström, Simlångsdalen, harangeras av landshövding
Karin Starrin.
18.25 Diplomutdelning
  • Agronom Hans Bergsten, MatHalland, Halmstad:
    ”för mycket framgångsrikt arbete att befrämja
    regional livsmedelsproduktion”, harangeras av
    Thorsten Andersson.
  • Harplinge Kål & Konsult AB, Axel Ericsson,
    Harplinge: ”för unikt koncept och skicklig hantering
    av grönkål, en halländsk specialitet”, harangeras av
    Gunnel Larsson.
  • Marinens Intendenturskola i Karlskrona: "för högkvalitativ
    gastronomisk utbildning av intendenturpersonal",
    harangeras av Gunnel Haller.
  • Hans Svensson, Petersborgs gård, Smedstorp: ”för en
    mycket framgångsrik utveckling av senapsprodukter”,
    harangeras av Karl-Erik Olsson.
Dryckesdiplomet till Bertil Göranssons minne:
  • Kiviks Musteri AB, Karakås: ”för utveckling och
    förädling av skånska bär- och fruktdrycker”,
    harangeras av Nils-Arvid Bringéus.
Bertil Göranssons Bjärsjölagårdsstipendium à 10 000 kr
från Hushållningssällskapet Malmöhus och Skåneländska
Gastronomiska Akademien:

  • Magnihill grönsaker, Wiveka P Almgren, Mörarp,
    ”för högkvalitativ och noga kontrollerad grönsaksodling”,
    harangeras av Eva Tornberg.
Forskningspris och stipendier från Stiftelsen Färs och
Frosta Sparbank och Skåneländska Gastronomiska
Akademien: Forskningspris à 100 000 kr till:

  • Med kand Peter Wallström, UMAS, Malmö, för
    avhandlingen: ”Diet, lifestyle, antioxidants, and bio
    markers of cancer risk.” Malmö 2002 med
    motiveringen: ”för värde fulla studier av antioxidanter
    mot ohälsa”, harangeras av Bengt W Johansson.
Forsknings- och utvecklingsstipendium:
  • 100 000 kr till tekn dr Charlotte Alklint, LTH,
    Lund för studier av antioxidanter i havtornsjuice,

  • 50 000 kr till Eva Norsell, Sillaröd, Brösarp, för
    utveckling av wasabiprodukter,

  • 30 000 kr till Malena Edmundsson, Campus
    Helsingborg, för utveckling av skånsk maltdryck,

  • 20 000 kr till civ ing Kristina Helstad, LTH, Lund,
    för utveckling av AFM-(Atomic Force Microscope)
    teknik på kasein.