Festsupé
Festsupé komponerad och tillagad av Grand Hotels köksmästare
Mats Petersson.
INBJUDAN
Skåneländska Gastronomiska Akademiens Årsfest på Grand Hotel i Lund.

Fredagen den 9 maj 2003
Klockan 17.00

Under kaffet
Eventuella tal.
Klädsel
Smoking eller mörk kostym.
Pris
750 kr
Anmälan:
Anmälan sker genom insättning av deltagaravgift:
750 kr per person till Akademiens bankgironummer 5812-2961
eller postgironummer 92 68 620-3,
Skåneländska Gastronomiska Akademien, Malmö.
Anmälan bör vara oss tillhanda före den 1 maj 2003. Deltagarantalet är begränsat.
Glöm ej att tydligt ange namn, adress & telefonnummer på alla anmälda! Anmälan är ej definitiv förrän vi har mottagit deltagaravgiften. Vid överteckning gäller turordning. Bekräftelse på mottagen deltagaravgift skickas ej ut. Vid eventuell överteckning hör vi av oss.
Adress:
Skåneländska Gastronomiska Akademien,
Box 1021, 212 10
Malmö
tel: 040-49 05 35, fax: 040-49 66 45
till kassören Claes Woelfer:
tel: 040-15 11 51, fax: 040-51 05 31
Program i Piratensalen
- à 25 000 kr till kallskänka Marinette Sunnerot, Malmö för att utbildas inom chokladkonsten i Schweiz/Frankrike.
- à 25 000 kr till restaurangchef Ingegerd Ferlinger, Vollsjö för att utbildas inom verksamhetsområdet vin- och spritdrycker.
- à 15 000 kr till hovmästare Emma Nilsson, Brösarp, för att avsluta sin utbildning till "Bachelor of Commerce" i Australien.
- à 9 000 kr till restauranglärare Ingemo Dahlin, Lomma, för att praktisera och skapa kontakter inom hotell- och restaurang i London.
- à 5 000 kr till studerande Lena Arvidsson, Höör, för att slutföra sin YTH-utbildning inom livsmedelsområdet.
19.00 Tacktal av diplommottagare
19.05 Presentation av Vänföreningen av ordförande Marie Pieplow, Malmö, samt utdelning av Vänföreningens stipendium à 10 000 kr till:
- pristagare ännu ej utsedd
19.15 Högtidstal av agronom, f landshövding, praeses KSLA Thorsten Andersson: "Mat och landsbygd".
19.30 Presentation av menyn av köksmästare Mats Petersson
Program i Stora salen, ca 19.45
Meny:

Färsk sparris med olivolja och brödkrutonger
1999 Alsace Pinot Blanc Hugel

Varm mousseline på gös med nässelsås
2000 Colori Chardonnay Apulien - Rodea

Skånskt lamm med salviasky, surkål från Knästorp och färsk skånsk potatis från Bjärehalvön
1999 Château Tour Prignac Medoc Cru Bourgois

Ost- och dessertbuffé
Asti Spumante

Kaffe
17.00 Provsmakning av diplommottagares produkter och välkomstdrink
18.00 Välkomsthälsning av praeses
18.05 Presentation av årets begivenheter av sekreteraren
18.15 Diplomutdelning
- Södervidinge Bagaren AB, Södervidinge: för bevarande av det skånska brödets särprägel, harangeras av Lennart Englesson.
- Kostekonom Gunnel Stuhr Olsson, Fjärestad: för framgångsrikt arbete att öka den gastronomiska upplevelsen för personer med tugg- och sväljproblem, harangeras av Anita Sjölin.
- Äpplets dag i Kivik, Fruktdistrikt Sydost: för magnifika årliga manifestationer av "Äpplets Dag i Kivik", harangeras av Sven-Olle Olsson.
Dryckesdiplomet till Bertil Göranssons minne:
- Symposion AB, Malmö: för kvalitet, variation och förnyelse av spritdrycker, harangeras av Sven-Olle Olsson.
Bertil Göranssons Bjärsjölagårdsstipendium à 10 000 kr från Hushållningssällskapet Malmöhus och Skåneländska Gastronomiska Akademien:
- kock Robert Nilsson, Torekov, för talangfullt engagemang för skånsk gastronomi, nationellt och internationellt, harangeras av Gunnar Törnquist.
Forskningspris och stipendier från Stiftelsen Färs och Frosta Sparbank och Skåneländska Gastronomiska Akademien: Forskningspris à 100 000 kr till:
- tekn dr Åsa Josell, LTH, Lund för ett pinjärarbete att påvisa och förklara mekanismerna bakom griskötts mörhet vid förekomst av RN-genen, harangeras av Eva Tornberg.
Forsknings- och utvecklingsstipendium:
- à 100 000 kr till sjuksköterska, fil mag, dr med vet Mats Persson, UMAS för att studera vad äldre människor vill äta på äldreboende.
- à 60 000 kr till tekn dr Elin Östman, LTH, Lund för studier och utveckling av råg/surdegs/bröds sensoriska kvaliteter samt dess positiva effekter på blodsocker- och insulinsvar.
- à 40 000 kr till hushållslärare Katarina Stigsdotter Svensson, Gastronovum, Hässleholm för pilotprojektet "Sapere och skånsk smak - ett lustfullt lärande om mat".
Stipendium för kompetentensutveckling: