År 2006

Referat

Efter fjorårets succé med tävlingen att göra den godaste och grannaste spettkakan enligt traditionellt recept och utformning inbjöd vi spettkaksbagarna till motsvarande tävling även detta år. Inbjudan och information om tävlingen finns i pdf-filen. Tyvärr hörsammade endast fyra spettkaksbagare inbjudan, vilket var ett för litet antal för en tävling. Därför gjorde vi om tävlingen till ett spettkaksevenemang där de fyras kakor ställdes ut under mässan.

På söndagen den 1 oktober gjordes en demonstration av kakorna, hur man skär upp dem, en genomgång av spettkakans historia och bakningsprocessen tillsammans med bagarna och konditormästarna i juryn under konferencien Fredrik Bengtssons ledning. Detta fyllde lokalen med entusiastiska åskådare, som slutligen fick smaka på de olika kakorna. De deltagande spettkaksbagarna var Olanders Spettkaksbageri, Kronoslätt, i Klagstorp, Barbros Spettkaksbageri, Mannarp, i Hästveda, Johanna Jeppssons Spettkaksbageri i Malmö samt Nedraby Spettkaksbageri i Tomelilla. Dessutom deltog Parkgymnasiets elever på Hotell och restauranglinjen tillsammans med sin lärare Elsebeth Lindroth med tre kakor. Dessa hade bakats hos Brita Andersson i Nedraby under hennes ledning. Alla kakorna var fint utformade och höll en mycket god kvalitét.

Mässbesökarna hade fått rösta på den vackraste kakan och åter igen vann Johanna Jeppssons Spettkaksbageri omröstningen och denna gång med en traditionell kaka. Brita Andersson i Nedraby fick ett hedersomnämnande, eftersom hon under en lång följd av år på alla sätt har befrämjat spettkaksbakningen på det traditionella sättet över öppen eld. Dessutom har Brita hela tiden haft ambitionen att föra traditionen vidare till yngre generationer och flera av dem har blivit spettkaksbagare. Denna ambition framgår också tydligt av hennes ansträngningar att gymnasieeleverna skall invigas i den ädla konsten att baka spettkakor på traditionellt sätt.

Juryn bestod av konditormästarna Jan Hedh, Carl-Bertil Widell, Hans Eichmüller samt Akademiens preses Sven-Olle Olsson, alla från Malmö.

Eftersom både spettkakstävlingen år 2005 och evenemanget 2006 blev mycket lyckade ur alla aspekter är arrangörerna överens om att man skall försöka fortsätta dessa arrangemang kring spettkakan även kommande år, speciellt med hänsyn till att spettkakan är Skånes främsta matsymbol, kakornas konung.

År 2005

Inbjudan

Spettkakstävling :"Årets Spettkaka - den grannaste och godaste man någonsin sett".
Skånemässan 2005 på Malmömässan den 29/9-2/10

Skåneländska Gastronomiska Akademien arrangerar i år tillsammans med Skånemässan 05 en spettkakstävling mellan landets spettkaksbagare. De inbjuds att deltaga med två tretjogskakor, som skall utformas som bröllopskakor. Den ena kakan skall vara skådebröd under mässan i Malmö och mässbesökarna får rösta på den vackraste kakan. Dessa kakor auktioneras sedan ut under södagen den 2/10 och behållningen går oavkortat till Rädda Barnen. Den andra kakan skall levereras till avslutningsdagen och skall vara dekorerad med blomsteruppsats. Juryn bestående av konditormästarna Jan Hedh, Hans Eichmüller, Carl-Bertil Widell, Linda Nilsson samt Sven-Olle R Olsson, praeses i Skåneländska Akademien och juryns ordförande skall bedömma denna kakans utseende och smak. Den kaka som är bäst vad gäller smak och utseende kommer att utses som vinnare av juryn. Pristagaren kommer att förutom äran erhålla produkter i stengods från Le Creuset, "Grytornas Rolls-Royce".

Du som är spettkaksbagare, anmäl Dig till denna unika tävling och Du som inte är spettkaksbagare, ställ upp och hjälp till att få med alla spettkaksbagare till denna mycket viktiga tävling! Spettkakan är ju den enda verkliga gilleskagan, enligt Nanna Lundh Eriksson och det håller vi väl alla med om?

Hjälp till att höja populariteten, statusen och kvalitén på våra spettkakor!

Mer information finns i pdf-filen! Anmälningar kan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Deltagare i spettkakstävlingen 2005

 1. Margareta Persson, LRF Skånsk Mat, Thorsbo, Önnarp, 274 94 Skurup.
 2. Spettkakan i Löderup, Storgatan 60, 276 40 Löderup.
 3. Kristianstadsspettkakan Holmqvist Spettkaksbageri, Nosabyvägen 292, 291 44 Kristianstad.
 4. Jeppsson Spettkaksbageri AB, Johanna, Föreningsgatan 85, 212 14 Malmö.
  Hedersomnämnande av juryn och vinnare i publikens omröstning om vackraste spettkakan.
 5. Anna-Stina Hultgren Lööw, Katslösa 116, 274 62 Rydsgård.
 6. Kerstin Larsén, Gotthem, Södra Virestad, 231 91 Trelleborg.
 7. Wickies Spettkakor, Risavägen 2, 240 13 Genarp.
  Vinnare i tävlingen med vackraste och godaste spettkakan. I auktionen blev denna spettkaka såld till det högsta priset innan juryns utslag.
 8. Vittsjö Spettkaksbageri, Doppvägen 6, 280 22 Vittsjö.

Resultat och Pressrelease

Tävlingen Årets Spettkaka - den grannaste man någonsin sett, avslutades söndagen den 2 oktober på Skånemässan i Malmö med en fullsatt och mycket intresserad publik.

Tävlingen arrangerades av Skåneländska Gastronomiska Akademien i samarbete med Sydexpo. Erbjudandet att deltaga i tävlingen hade gått ut till Sydsveriges cirka 20 spettkaksbagare och 8 av dessa deltog med två tretjogs spettkakor var, som var avsedda för bröllop. Kakorna fick endast bakas på potatismjöl, socker och grädde enligt EU-s namnskydd för Skånsk spettkaka. Den ena kakan var utställd under hela mässan och utauktionerades under finalsessionen.

Den andra kakan granskades först av juryn, bestående av konditormästarna Jan Hedh, Carl-Bertil Widell och Hans Eichmüller, kallskänkan Linda Nilsson samt juryns ordförande Sven-Olle Olsson från Skåneländska Gastronomiska Akademien. Därefter skars kakorna upp av bagarna och juryn fick göra sin smakbedömning av dem. Allt skedde blint så att juryn inte hade någon kunskap om vem som hade bakat respektive kaka.

Under Skånemässan hade publiken fått lämna röster på vilken kaka som de tyckte var vackrast och överlägsen vinnare blev Johanna Jeppssons Spettkaksbageri i Malmö. Innan detta kungjordes hade juryn bestämt att ge denna kaka ett hederspris för nytänkande inom spettkaksbageriet. Kakan var nämligen utformad som en amerikansk bröllopstårta.

Juryn utsåg enhälligt Wickie Offerlind, Offerlins Spettkaksbageri i Genarp, som segrare i tävlingen.
Motiveringen var: "En klassisk skånsk spettkaka med fin färg, fina proportioner och utmärkta toppar. Smaken var elegant och konsistensen spröd."

Juryn var imponerad av tävlingsbidragens höga standard, dess variation i utseende samt den eleganta smak, som förvisso varierade lite mellan de olika kakorna.

Efter tävlingen fick publiken smaka på åtta spettkakorna.

Finalsessionen leddes av konferencieren Fredric Bengtsson och priserna sponsrades av Le Creuset.

Malmö den 3 oktober 2005
Sven-Olle R Olsson fil dr
Praeses Skåneländska Gastronomiska Akademien
Tel: 040-49 05 35

spettkaka011

spettkaka021

spettkaka032

spettkaka041