Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta samt Skåneländska Gastronomiska Akademien delar årligen ut stipendier (normalbelopp 5.000 - 25.000 kr/stipendium) till ett sammanlagt belopp av 100 000 kr avsedda för yngre personer med god utbildning (lägst gymnasiekompetens) och några års yrkeserfarenhet inom aktuellt område. Sökande ska ha varit folkbokförd eller yrkesverksam inom Färs & Frosta Sparbanks verksamhetsområde de senaste tre åren (kommunerna: Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lund, Sjöbo, Staffanstorp och Svalöv). Utöver sökandes meriter tas hänsyn till ändamål med och upplägg av planerade studier respektive praktik. Dessutom eftersträvas att det blir en fördelning av stipendierna på olika inriktningar och att det blir en geografisk spridning inom området.

Stipendiebeloppet kan vara upp till 25.000 kronor vid utlandsstudier eller kvalificerad praktik utomlands.

Stipendierna finansieras av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Stipendiaterna utses gemensamt av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Skåneländska Gastronomiska Akademien efter beredning i en gemensam stipen-diekommitté. Stipendierna delas ut under högtidliga former både vid Sparbanksstiftelsens "Guldregnet" och på Skåneländska Gastronomiska Akademiens årshögtid.

För närmare information om hur man söker stipendierna se: http://www.sparbanksstiftelsenfof.se/

Stipendiemottagare

2009

12 000 kr till Marcus Nyberg, Löberöd,
för utbildningen "Master of Whiskey 2".

20 000 kr till Maria Olsson Staffanstorp/Halmstad,
för utbildningspraktik i Lund, Mallorca och Köpenhamn.

25 000 kr till Daniel Remheden, Lund,
för sommelierutbildning.

5 000 kr till Daniel Högnert, Malmö,
för vinkyparkurs.

5 000 kr till Linda Nilsson, Malmö,
för vinkurs.

2008

20 000 kr till Camille Abou Abdal, Genarp,
för sommelierutbildning.

20 000 kr till Peggy Dicksdotter Hermansson, Sjöbo,
för praktik inom kostekonomutbildningen.

15 000 kr till Dennis Lyding, Bjärred,
för sommelierutbildning.

10 000 kr till Marie Andersson, Sjöbo,
för kostrådgivarutbildning.

7 000 kr till Håkan Nilsson, Lund,
för kompletterad sommelierutbildning.

5 000 kr till Carolina Andersson, Hörby,
för matlagningskurs inom varma och kalla köket samt hygien.

2007

20 000 kr till restaurangchefen Emma Andersson, Lund,
för sommelierutbildning.

20 000 kr till fil kand och hovmästaren Ann Boström, Höör,
för sommelierutbildning.

20 000 kr till köksmästaren och restaurangläraren Anders Danilo, Lund,
för sommelierutbildning.

20 000 kr till fil kand och bartendern Håkan Nilsson, Lund,
för sommelierutbildning.

20 000 kr till servitören Marcus Nyberg, Hörby,
för sommelierutbildning.

20 000 kr till servitören Magnus Palmqvist, Lund,
för sommelierutbildning.

15 000 kr till kocken Jesper Nordberg, Lund,
för bl a choklad- och dessertutbildning.

7 000 kr till kallskänkan Kim Lantz, Lund,
för tryffelkurs Valrhona i Frankrike.

4 000 kr till restarangchefen Anders Olsson, Lund,
för utbildningsbevis från Wine & Spirit Education Trust.

2006

30 000 kr till kocken Erik Lundqvist, Löberöd,
för utlandspraktik inom kockyrket.

25 000 kr till restaurangchef Anders Olsson, Lund,
för sommelierutbildning.

19 000 kr till köksmästare Thomas Gustavsson, Malmö,
för vidareutbilningar, däribland gesällbrev.

13 000 kr till servitris Andrea Marsnerova, Lund,
för sommelierutbildning.

13 000 kr till servitris Helen Lindvall, Malmö,
för sommelierutbildning.

2005

10 000 kr till Erik Lundqvist, Löberöd,
för att bekosta litteratur till utbildningen på Restauranghögskolan i Grythyttan, 3-årig utbildning med 120 poäng i huvudämnet Restaurang och Måltidskunskap.

4 500 kr till kock, Anders Danilo, Lund,
för att finansiera ett gesällbrev, som behövs för utbildningen till yrkeslärare inom restaurang.

10 000 kr till kock, Henrik Lind, Lund,
för en utbildning hos chokladtillverkaren Chocovic i Barcelona.

2004

22 000 kr till Johan Malmborg, Staffanstorp,
för utlandsstudier inom choklad och gastronomi.

25 000 kr till Jan Magnus Jeppsson, Löberöd,
för utlandsstudier i Oslo och Frankrike inom gastronomin.

16 000 kr till Birgit Josefson, Höör,
för deltagande i internationell kongress inom dietetik i Chicago.

20 000 kr till Birgitta Folkesson, Hörby,
för utbildning i vinkunskap i Frankrike.

9 000 kr till Anna Ramsby, Eslöv,
för utbildning i företagsekonomi.

7 500 kr till Jan-Erik Andersson, Lund,
för utbildningskursen "Maten i förskolan".

2003

25 000 kr till kallskänka Marinette Sunnerot, Malmö,
för att utbildas inom chokladkonsten i Schweiz/Frankrike.

25 000 kr till restaurangchef Ingegerd Ferlinger, Vollsjö,
för att utbildas inom verksamhetsområdet vin- och spritdrycker.

15 000 kr till hovmästare Emma Nilsson, Brösarp,
för att utbildas inom verksamhetsområdet vin- och spritdrycker.

9 000 kr till restauranglärare Ingemo Dahlin, Lomma,
för att praktisera och skapa kontakter inom hotell- och restaurang i London.

5 000 kr till studerande Lena Arvidsson, Höör,
för att slutföra sin YTH-utbildning inom livsmedelsområdet.