Ett symposium om kryddor och örter i mat och dryck.

Syftet är att öka intresset för kryddning samt att försöka ge en helhetsbild av kryddornas betydelse. Vi vänder oss till branschfolk inom hotell, restaurang, storkök, bageri, konditori, dryckesverksamhet, livsmedelsproduktion, förädling, representanter för de olika vetenskapliga disciplinerna, hushållslärare, Vänföreningen samt den intresserade allmänheten.

Program:

Moderator: Professor emeritus Jan-Öjvind Swahn, Lund
8:30 Registrering

9:00 Välkomsthälsning
Sven-Olle R Olsson, Skåneländska Gastronomiska Akademien

En välkryddad växtvärld
Lennart Engstrand, Botaniska trädgården, Lund

Inte bara en smaksak - hur kryddorna skapat både rikedom och elände
Jan-Öjvind Swahn, Lund

10:10 Kaffe

10:40 Kryddor som påverkar kropp och själ
Jan G Bruhn, InBio, Institutet för Bioaktiva Naturprodukter, Uppsala

Även kryddor och smak är egentligen kemi
Jan-Olof Lundberg, Culinar, Fjälkinge

Förändringar i vår livsstil skapar förutsättningar för nya smak- och mattrender. Kommer husmanskosten ha en chans i framtiden?
Tommy Simon, AB R Lundberg, Malmö

12:30 Lunch med kryddor som doftar och lockar smaklökarna
Komponerad av Kenneth Ingelsson och Alnarps kök

14:00 Fyra parallella seminarier som innehåller föreläsningar, demonstrationer, praktiska övningar och provsmakningar

1. Indiska kök & kryddor
Arrangeras av Ulf Griwell, Culinar. Indiens enorma mångfald av kryddor skapar heta grytor. Vi lagar indiskt och botaniserar kring en Garam masala.

2. Brännvin och brännvinskryddning
Arrangeras av Jonas Odland, Vin & Sprit, Stockholm. Här får Du teoretiskt och praktiskt lära Dig brännvinskryddningens konst.

3. Blåst på konfekten socker
Konditormästare Jan Hedh, Malmö lagar kryddiga desserter och blåser socker.

4. Kryddväxter - till glädje för själen och magen, odling och användning
Eva Falk, Tirups Örtagård

Primörblad - kryddiga, vackra och hälsosamma, odlade i nytt odlingssytem
Lotta Nordmark, SLU

15:30 Förfriskningar

16:15 - 17:00 Uppsummerande paneldiskussion
Under ledning av Rikard Nilsson, Torekov

17:00 - 18:00 Drink i Alnarps anrika museum

18:00 Middag på temat kryddor och det nya svenska Smörgåsbordet
Komponerad och tillagad av Årets Kockar Rikard och Robert Nilsson

Kommunikation:

Alnarp ligger mellan Malmö och Lund, i Lomma kommun nära Åkarp och Arlöv.

Bil:

- Avfart från motorväg E6 vid trafikplats Lomma.
- Avfart från motorväg E22 (från Lund) trafikplats Kronetorp.
- Motorväg E4/E6/E22 från Malmö/Trelleborg (Köpenhamn), avfart Helenelund (kör förbi Burlövs egnahem, fortsätt förbi varuhuset
OBS. Sväng av på E20 mot Landskrona/Helsingborg, tag av på första avfart, Åkarp, sväng vänster vid Stop-korsningen vid järnvägen.

Tåg:

Närmaste tågstation ligger i Åkarp (utmed sträckan Malmö- Lund) och Alnarp finns då på promenad/cykel-avstånd (ca 2 km).

Buss:

- Från Malmö till Alnarp (nr 133)
- Från Lund till Lomma (nr 139)
- Från Lund till Åkarp (130)
Tider och sträckningar se Skånetrafiken:
www.skanetrafiken.skane.se
Plats: Aulan, Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp

Tid & Pris:

Onsdagen den 29 oktober 2003
Anmälan bör vara oss tillhanda senast 1/10 2003.
Anmälan sker genom insättning av deltagaravgift: 800:- per person till Skåneländska Gastronomiska Akademien, Malmö.
För middag tillkommer 500:- på deltagaravgiften.
Bg. 5812-2961 eller Pg. 92 68 620-3.
Bekräftelse på mottagen deltagaravgift skickas ej ut.

Glöm ej att ange deltagarnas namn, adress, telefonnummer dagtid och ev mailadress. Ange dessutom första- respektive andrahandsval av eftermiddagens seminarier. Anmälan är bindande. Vid överbokning gäller turordning. De som ej kan beredas plats på symposiet underrättas.

Anmälan skickas till:

Skåneländska Gastronomiska Akademien
Box 1021, 212 10 Malmö
Fax: 040-49 66 45
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Var god ange deltagarnas namn, adress, telefonnummer dagtid och ev mailadress. Ange dessutom första- respektive andrahandsval av eftermiddagens seminarier.

Anmälan kan också göras på Akademiens hemsida.

Upplysningar:

Sven Olle R Olsson, 040-49 05 35
Lennart Englesson, 046-73 70 07
eller kassören Claes Woelfer, 040-15 11 51

Våra sponsorer är:

Lantbrukarnas Riksförbund Skåne, LRF Skåne
AB R Lundberg, Malmö
Region Skåne
Vin & Sprit AB, Stockholm