projekt1 1

skanskmat

Njut av skånsk mat!
Välkommen till Skåne - matlandet i Europa. Här i gränslandet mellan kontinenten och den skandinaviska halvön har matkulturen utvecklats under århundraden. Berikad av impulser från olika håll. Stimulerad av närheten mellan kustland och inland samt kontrasterna mellan slättbygd, risbygd och skogsbygd.

Förstklassiga råvaror
I Skåne har maten alltid varit viktig. Det milda klimatet och det välutvecklade jordbruket har skapat förutsättningar för förstklassiga råvaror från sädes- och grönsaksfälten, djurhållningen, kustfisket och de skånska kryddträdgårdarna. Det är inte konstigt att Skåne blivit ett centrum både för gastronomi och livsmedelsteknologi.

Mångfald och matglädje
Traditionell skånsk mat täcket ett brett och rikt spektrum. Det är mat som lagats på skånska råvaror och som avnjutits av generationer, oavsett var de ursprungliga impulserna kommit ifrån. Här finns de goda kötträtterna på griskött, nöt, vilt och fågel. De fina skånska äggen finns också med i många rätter. Här finns rikedomen av rotfrukter, grönsaker och kryddor i maten. Här finns alla de göda brödsorterna som fått en renässans i våra dagar. Sillrätter i olika former är givna skånska klassiker. Mångfalden är enorm. Men kvaliteten och matglädjen är gemensam. Den skånska matkulturen utvecklas ständigt genom nyskapande rätter i traditionens anda.

projekt1 2

Skånska mat på resan
Nu finns den goda skånska maten tillgänglig för dig som är på resa i det vackra landskapet. Tack vare ett unikt samarbete kan du äta god, vällagad och prisvärd skånsk husmanskost på ett 40-tal vägrestauranger och gästgivaregårdar i Skåne. På insidorna kan du se vilka de är och vill du ha fler tips finns de på närmaste turistbyrå. Du kan också samla poäng och därmed äta ännu mer prisvärt på dina resor genom skåne.

"Skåningen är rödlätt, påklädd och ätande."
Så skriver Carl August Ehrensvärd i sina reseanteckningar från 1795. Och i en småländsk folklivsskildring från 1838 heter det: "Skåningar skola, mer än andra älska sitt grötfat. Till detta står all deras håg, blott för detta känna de verklig kärlek, blott för detta hava de hjärta."

Inte bara gröt...
Även om ovanstående gamla citat från icke-skåningar säger en del om spannmålens betydelse för vardagskonsten, är det just variation som utmärker den skånska maten. Vissa särdrag kan urskiljas. En förkärlek för griskött och sill i alla de former, riklig användning av rotfrukter och kryddor är några exempel. Den sötsura smaken kommer igen i många skånska rätter. Det finns så mycket att upptäcka!

Samla poäng på din skånska resa!
Du som tycker om den vällagade skånska maten på någon av de utvalda krogarna, vill säkert komma tillbaka eller prova en annan. Alla rätter är lagade på traditionellt vis med äkta skånska råvaror. De är också prisvärda för vanliga plånböcker. Vid det andra och följande besöken får du 50% rabatt på den skånska maten/den skånska menyn för medföljande person. Spar denna folder och be att få en signatur eller stämpel för varje besök du gjort. Vi önskar dig "redig madaro".

projekt1 4