Allmänt

Agrelin, Ove,Med en Gammeldansk i Skåne - och lite till. - Malmö, 2002. - 223 s.

Bringèus, Nils-Arvid, Matkultur i Skåne. - Stockholm, 1981. - 96 s. - Studieplan till Matkultur i Skåne / Gunnel Larsson. - Stockholm, 1982. - 79 s.

Bringèus, Nils-Arvid, Mat och måltid : studier i svensk matkultur. - Stockholm, 1988. - 229 s. - (Skrifter utgivna av Etnologiska sällskapet i Lund ; 25)

Bringèus, Nils-Arvid, Den skånska matprofilen. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 19-34)

Bringèus, Nils-Arvid, Den skånska matprofilen. - (Skånsk mat för herrskap och fattigfolk. - Malmö, 1977, s. 11-81)

Ejder, Bertil, Dagens tider och måltider. - Lund, 1969. - 503 s.

Hushållning och levnadssätt i Skåne efter olika meddelare / utg. av J.A. Lundell. - (Svenska landsmål och svenskt folkliv. Serie B 46. - Stockholm, 1921-45. - 76 s.)

Hyllning till madariget : hävd-humor-hälsa-husmanskost. - Lund, 1994. - 187 s. - (Skrifter / utgivna av Academia Gastronomica Scaniensis, Skåneländska Gastronomiska Akademien ; 1). - även utg. som Skånes Hembygdsförbunds årsbok 1994.

Kjersgaard, Erik, Mad og øl i Danmarks middelalder. - København, 1978. - 217 s.

Koed Westergaard, Erik, Gamla Danmark och Skåne. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 77-92)

Mat, madaro och gille / red.: Birger Bergh och Helmer Lång ; [utg. av] Skånska Akademien. - Helsingborg, 1983. - 132 s. - (Skånsk kalender ; 1984)

Mat och miljö : en bok om svenska kostvanor / utg. av Nils-Arvid Bringèus. - Lund, 1970. - 276 s.

Mera än mat / av Anders Salomonsson (red.). - Stockholm, 1987. - 229 s. - (Skrifter utgivna av Etnologiska sällskapet ; 22)

Möllerfors, Roland, Maten och hälsan i Skåneland. - Lund, 1966. - 71 s. - (Skåneländska gastronomiska akademiens skriftserie ; 2)

Nilsson, Eja, Skånska matmästare : hälsningar från Malmö källarmästarklubb. - Malmö, 2002. - 144 s.

Olsson, Sven-Olle R., Sill och gröt till frukost : vardagskost i Skåne. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 35-48)

Salomonsson, Anders, Gammal mat med nytt värde : om skånsk mat och matforskning. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 113-126)

Salomonsson, Anders, Skånsk mat & kultur / Anders Salomonsson, Sam Hellhager. - 2. uppl. - Stockholm, 2000. - 127 s.

Skånsk mat för herrskap och fattigfolk. - Malmö, 1977. - 155 s. - (Sydsvenska dagbladets årsbok ; 1978)

Skånska matvanor / red.: Nils-Arvid Bringèus. - Lund, 1972. - 212 s. - (årsbok / Skånes hembygdsförbund ; 1971). - även publ. som: Skrifter utgivna av Etnologiska sällskapet i Lund 2. - Lund, 1971. - 176 s.

Swanberg, Lena Katarina, Maten utan brådska. - (Svenska turistföreningens årsbok 1996, s. 196-213)

Till bords med Piraten / redaktör: Magnus öhrn. - Vejbystrand, 1999. - 128 s. - (Piratensällskapets skriftserie)

Valeri, Renèe, Kontinentala influenser på skånsk mat. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 93-112)

Bröd och kakor

Arwidi, Ingrid & Bondesson, Britta, Spettkaka. - (Skånska matvanor. - Lund, 1971, s. 119-134)

Bringèus, Nils-Arvid, Brödet, "Basis alimentorum". - (Gastronomisk kalender 1977, s. 7-16)

Bringèus, Nils-Arvid, Brödsmulor. - Malmö, 1978. - 10 s. - Bilaga till Sockerbolagets receptsamling "Baka matbröd".

Bringèus, Nils-Arvid, Bullfest. - Malmö, 1980. - 10 s. - Bilaga till sockerbolagets receptsamling "Baka vetebröd".

Bringèus, Nils-Arvid, Fastlagsbullarna och deras föregångare. - (Gastronomisk kalender 1978, s. 46-70). - även publ. under titeln: "Fastlagsbullarnas formspråk" i förf:s Mat och måltid. - Stockholm, 1988, s. 155-166.

Glimåkrabornas bröd och kakor : smakprov / sammanställt av Ingrid Hjalmarsson. - Glimåkra, 1990. - 82 s.

Kjellberg, Sven T., Spedekaga. - (Kulturen : en årsbok 1947, s. 62-75)

Lejing, Margit, Trollemos och gräddehorn : efterrätter, kakor och bröd : österlensk receptbok. - D.1-2. - Simrishamn, 1989, 1991. - 376, 432 s.

Weibull, Gunilla, Om spettkakan. - (Byahornet/Skåneland 1981:2, s. 29-31)

Drycker

Bringèus, Nils-Arvid, Drickablandning. - Malmö, 1975. - 12 s. - Bilaga till Sockerbolagets receptsamling "Någonting att dricka".

Bringèus, Nils-Arvid, Drickablanning och drickasupa. - (Gastronomisk kalender 1972, s. 138-158). - även publ. i förf:s Mat och måltid. - Stockholm, 1988, s. 116-129.

Broberg, Peter, Skåningen och "Den Danske Øl". - (Stora dryckesboken. - Malmö, 1999, s. 51-57)

Lång, Helmer, Att krydda och kredensa sitt brännvin. - (Stora dryckesboken. - Malmö, 1999, s. 67-73)

Lång, Helmer, Till Ramlösans lov. - (Stora dryckesboken. - Malmö, 1999, s. 87-90)

Om brännvin för nyfikna : historia, recept, visor, örter, fakta / Skånska Snapssällskapet. - årg. 1(1990):1- ff.

Rasch, Elisabeth, Brännvinsbruket i 1800-talets skånska bondesamhälle. - (Skånskt brännvin. - Lund, 1974, s. 31-51)

Recepthäfte 1 / Skånska Snapssällskapet. - Klagstorp, 1995. - 24 s.

Sjögren, Bengt, Brännvinskryddor i skog & mark. - Stockholm, 1975. - 196 s.

Sjögren, Bengt, Skånska örter i brännvin. - (Mat, madaro och gille. - Helsingborg, 1983, s. 79-84)

Skånskt brännvin / red. Ingemar Tunander. - Lund, 1974. - 186 s. - (årsbok / Skånes hembygdsförbund ; 1974). - även publ. som: Skrifter utgivna av Etnologiska sällskapet i Lund 4. - Lund, 1974. - 138 s.

Welinder, Lars, Drickablanning och drakspy. - (Stora dryckesboken. - Malmö, 1999, s. 63-66)

Werdenfels, åke, Om "livets vatten" : från kruttillverkning till bränneri-industri. - (Skånskt brännvin. - Lund, 1974, s. 52-116)

Efterrätter

Bringèus, Nils-Arvid, Vad får vi till efterrätt?. - Malmö, [1975]. - 12 s. - Bilaga till Sockerbolagets receptsamling "Det bästa till sist".

Lejing, Margit, Trollemos och gräddehorn : efterrätter, kakor och bröd : österlensk receptbok. - D.1-2. - Simrishamn, 1989,1991. - 376, 432 s.

Fisk, sill och ål

Bringèus, Nils-Arvid, Sillasnack. - Malmö, 1973. - [8 s.]. - Bilaga till Sockerbolagets receptsamling "Sillaboken".

Bringèus, Nils-Arvid, ålfester och ålhistorier. - (ål från Sargasso till gillesbord. - örkelljunga, 1975, s. 134-150)

Bringèus, Nils-Arvid, ålrätter. - (ål från Sargasso till gillesbord. - örkelljunga, 1975, s. 151-173)

Danielson, Jan, Saga och sanning från ålakusten / Jan Danielson, Lars Torstensson. - Kristianstad, 1996. - 142 s.

Degerbeck, Kerstin, ålagille i Arild. - (ICA-kuriren 1988:40, bil. s. 1-3)

Frennhoff, Folke, Boken om sill / Folke Frennhoff ; Skånska sillacademien. - Stockholm, 1998. - 168 s. : ill.

Hæger, Knut, Skånska fiskar och några andra. - (Mat, madaro och gille. - Helsingborg, 1983, s. 61-69)

Lejing, Margit, Murresill och snurreduppa : om ål, fisk och sill : österlensk kokbok. - Simrishamn, 1976. - 173 s.

Löwgren, Ruth, ålamat, gravat & sill : delikatesser från skånska smörgåsbord / Ruth och Gustav Löwgren ; med en kavalkad i ord och bild om ålafänge förr och nu vid Skånes sydkust... - Delsbo, 1989. - 167 s.

Nilsson, Eja, Det skånska sillariket. - Malmö, 1993. - 96 s.

Norsander, Göran, Från sillnacke till sillalake. - (Gastronomisk kalender 1974, s. 29-39)

Norsander, Göran, Salt sill : en studie av kostvanor på sydsvensk landsbygd 1850-1940. - Lund, 1976. - 183 s.

Norsander, Göran, Sillen i det skånska kosthållet. - (Skånska matvanor. - Lund, 1971, s. 85-102)

ål från Sargasso till gillesbord / red.: Inge Gärsgård. - örkelljunga, 1975. - 175 s.

Receptsamlingar

Bergman, Brita, Skånsk mat från mormors tid. - Malmö, 1959. - 204 s. - 2. uppl. - Malmö, 1975. - 200 s.

"Brännesnuda" och annan skånsk mat : från en pristävling i Skånska Aftonbladet. - Malmö, 1938. - 55 s.

Dyberg, Jan, Skånska sillerier : en odyssè i sillens förlovade land. - Stockholm, 1998. - 112 s.

Frithiofsson, Bengt, Vägarnas bästa mat : 140 restauranger från Smygehuk till Riksgränsen, smaklagda / av Bengt och Kicki Frithiofsson. - Höganäs, 1985. - 140 s. - Från skåne s. 18-77.

Det go´aste från Höör : en receptsamling / utgiven av Betelkyrkan. - Höör, 1995. - 128 s.

Kända skåningars godbitar. - [Lund], 1987. - 46 s.

Lejing, Margit, Gåsasylta och fläskasteg : slaktemad och gillesmad : österlensk kokbok. - Simrishman, 1980. - 218 s.

Lejing, Margit, Murresill och snurreduppa : om ål, fisk och sill : österlensk kokbok. - Simrishamn, 1976. - 173 s.

Lejing, Margit, Som bonapia och kokefru : vardagsmad och gillesmad : österlensk matbok. - D.1-2. - Simrishamn, 1982-83. - 223, 376 s.

Lejing, Margit, Trollemos och gräddehorn : efterrätter, kakor och bröd : österlensk receptbok. - D.1-2. - Simrishamn, 1989,1991. - 376, 432 s.

Lundgren, Linda, Smak av österlen. - Västerås, 2000. - 91 s.

Lundgren Frisk, Rut, Gammaldags mat höst & vinter. - Stockholm, 1982. - 185 s.

Lundgren Frisk, Rut, Gammaldags mat vår & sommar. - Stockholm, 1982. - 191 s.

Nilsson, Eja, Skånska matmästare : hälsningar från Malmö källarmästarklubb. - Malmö, 2002. - 144 s.

Persson, Anna Greta, Skånemat. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 161-180)

På resa med Linnè : rusthåll, gästgiverier och mat i 1700-talets Skåne : med genuina 1700-talsrecept / Linnèsekretariatet. - Lund, 1999. - 24 s.

Skånsk mat : skånsk matkultur för nutida bruk / [red. av Bertil Nilsson och Arne Molin ; utg. av Nordvästra Skånes Tidningar]. - Helsingborg, 1973. - 63 s. - 2. uppl. - ängelholm, 1977. - 63 s.

Skånska matrecept ur Fackskolans för huslig ekonomi i Uppsala samlingar. - (Svenska landsmål och svenskt folkliv 1911, s. 364-372)

Vad vore livet utan Frans´sillasoppa : matkultur från Lejet / Byalaget Gamla Borstahusen. - Landskrona, 1999. - 67 s.

österlenkrögarnas bästa. - Simrishamn, 1993. - 93 s.

Fattiga och rika

Genrup, Kurt, Herrskapsmat. - (Skånsk mat för herrskap och fattigfolk. - Malmö, 1977, s. 101-119). - I omarbetad form publ. i förf:s Mat som kultur. - Umeå, 1988, s. 85-103)

Norsander, Göran, De fattigas föda. - (Skånsk mat för herrskap och fattigfolk. - Malmö, 1977, s. 83-99)

Olsson, Sven-Olle R., Sill och gröt till frukost : vardagskost i Skåne. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 35-48)

Wärle, Gunilla, Mat och miljö från slott och herresäten. - Stockholm, 1989. - 166 s. - Från Skåne s. 122-163.

Gästgiverier

Genrup, Kurt, Skånska gästgiverier och skånsk festmat. - (Skånes goda sidor. - Malmö, 1976, s. 139-143)

Kjellberg, Lars, Gästgivaregårdar i Skåne : kroghistoria och krögarrecept. - Höganäs, 1991. - 159 s.

Nilèn, Holger, Skånes gästgivaregårdar. - Stockholm, 1981. - 176 s.

Person, Bengt-Arne, Resa till skånska gästgivaregårdar. - (Gastronomisk kalender 1963, s. 71-89)

åberg, Alf, Gästgivargårdar i Skåne. - (Svenska turistföreningens årsskrift 1961, s. 129-136)

Högtider & festseder. Gillen

Aje, [pseud.], Ett mårtensgille år 1873 : skildring från Söderslätt. - (Skånska folkminnen. årsbok 1927, s. 68-76)

Björnberg, Birgitta, Mårten. - Lund, 1968. - 90 s.

Bringèus, Nils-Arvid, Deltagarobservationer vid ett skånskt bondbröllop 1592. - (Rig 1973, s. 1-16)

Bringèus, Nils-Arvid, Gillesmaten. - (Skånsk mat för herrskap och fattigfolk. - Malmö, 1977, s. 135-155)

Bringèus, Nils-Arvid, Skåningens julmat. - (Skånska årsfester. - Lund, 1973, s. 125-139). - även publ. i Gastronomisk kalender 1974, s. 125-141.

Bringèus, Nils-Arvid, årets festseder. - 4. rev. och utökade uppl. - Stockholm, 1988. - 282 s. - 1. uppl. - Stockholm, 1976. - 266 s.

Broberg, Peter, Bygge, fest och gille. - (Mat, madaro och gille. - Helsingborg, 1983, s. 52-57)

Cappelin, Ola, Fastlagsgillet, en kulturskildring från ett östskånskt fiskeläge. - (Svenska landsmål 1905, s. 67-79). - Omtryckt i förf:s Kivik. - Kivik, 1983, s. 62-71.

Eskeröd, Albert, årets fester. - Stockholm, 1953. - 254 s. - Ny uppl. - Stockholm, 1965. - 223 s.

Eskeröd, Albert, årets äring : etnologiska studier i skördens och julens tro och sed. - Stockholm, 1947. - 381 s. - (Nordiska museets handlingar ; 26)

Genrup, Kurt, Gåsmat. - (Skånska matvanor. - Lund, 1971, s. 103-118)

Genrup, Kurt, Inför gåsablotet : gåsen i skånsk matkultur. - (Byahornet 1990:4, s. 7-9)

Genrup, Kurt, Julgåsen - ett bidrag till julsovlets historia. - (Gastronomisk kalender 1978, s. 138-153). - I omarbetad form publ. under titeln "Julgåsen - ett exempel på det ärvda kulturmönstrets långsamma förändring" i förf:s Mat som kultur. - Umeå, 1988, s. 138-156.

Genrup, Kurt, Skånskt Mårtensfirande. - (Skånska årsfester. - Lund, 1973, s. 108-124)

Genrup, Kurt, Svartsoppa. - (Gastronomisk kalender 1977, s. 64-79)

Kjellqvist, åke, "Julamad", fest- och vardagsmat på den "gamla goda tiden". - (Släkttavlan 28, 1997, s. 19-21)

Larsson, Bengt G., Mat i julatid i Skåne förr och nu. - (Elektrikern 1989:12, s. 28)

Löfgren, Orvar, Arbetsgillen bland skånska bönder. - (Skånska årsfester. - Lund, 1973, s. 10-40)

Nils Ludvig, [pseud. för Nils Ludvig Olsson], Skånska gästabud. - Lund, 1952. - 144 s.

Palmborg, Nils, Akademiskt middagsätande [i Lund]. - (Gastronomisk kalender 1979, s. 13-27)

Skånska årsfester / red.: Nils-Arvid Bringèus. - Lund, 1973. - 247 s. - (årsbok / Skånes hembygdsförbund ; 1973). - även publ. som: Skrifter utgivna av Etnologiska sällskapet i Lund 3. - Lund, 1973. - 198 s.

Swahn, Jan-öjvind, På gille i Skåne. - (Hyllning till madariget. - Lund, 1994, s. 49-66)

Swenson, Bo, Mårtensgås och annat : folklivsskildringar från Skåne. - Degeberga, 1993. - 224 s.

Svensson, Sigfrid, Föra sommar i by : gamla tiders midsommarfirande. - (Skånska årsfester. - Lund, 1973, s. 93-107)

Svensson, Sigfrid, Mårtens gås. - (Gastronomisk kalender 1963, s. 90-106). - även publ. i Mat och miljö. - Lund, 1970, s. 101-112.

Weibull-Göransson, Gunilla, "Julamat". - (Skånska matvanor. - Lund, 1971, s. 135-144)

Lokalt

Glimåkrabornas bröd och kakor : smakprov / sammanställt av Ingrid Hjalmarsson. - Glimåkra, 1990. - 82 s.

God mat i grevens tid : historiska & kulinariska äventyr från Trolleholms slott / red.: Bengt Pernfors... - Stockholm, 1995. - 127 s.

Johnsson, Pehr, Mat och dryck : hushållsbestyr i Göinge för en mansålder sedan. - (Fataburen 1916, s. 61-73)

Jönsson, N., Allmogekost i Göinge : animalisk kost. - (Göinge hembygdsförenings årsbok 1929, s. 56-68)

Jönsson, N., Allmogekost i Göinge : vegetabilisk kost. - (önnestads elevförbunds årsbok 12,1926, s. 65-79)

Lejing, Margit, Gåsasylta och fläskasteg : slaktemad och gillesmad : österlensk kokbok. - Simrishamn, 1980. - 218 s.

Lejing, Margit, Murresill och snurreduppa : om ål, fisk och sill : österlensk kokbok. - Simrishamn, 1976. - 173 s.

Lejing, Margit, Som bonapia och kokefru : vardagsmad och gillesmad : österlensk matbok. - D.1-2. - Simrishamn, 1982-83. - 223, 376 s.

Lejing, Margit, Trollemos och gräddehorn : efterrätter, kakor och bröd : österlensk receptbok. - D.1-2. - Simrishamn, 1989-91. - 376, 432 s.

Matglädje från Vä och Skepparslöv / sammanställd av Göta Arvidsson. - Kristianstad, 1991. - 64 s.

Matresa genom österlen / Carina Danielsson... - Simrishamn, [1987]. - Folder.

Midhage, Mona, Bjärebygdens matkultur : en dokumentation / av Mona Midhage & Mia Carlsson. - Båstad, [1995]. - [32] s.

Söderman, Emil J., Om mat och måltidsseder i äldre tiders Bjärebygd. - (Bjärebygden 1957, s. 28-31, 33)